Kuchnia

Ciacho

Kakaowe tarteletki z kremem z bialej czekolady i malinami

Skladniki na 4 tarteletki:
140 g maki pszennej (typ 550)
szczypta proszku do pieczenia
1 lyzka kakao
80 g masla o temperaturze pokojowej
30 g cukru pudru
sol
1 jajko (zoltko oddzielone od bialka)

Krem:
150 g bialej czekolady
125 g smietany kremowki (proponuje dac mniej)
25 g masla

Dodatkowo:
250 g malin
80 g galaretki malinowej
mieta do dekoracji

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodac maslo, cukier puder, szczypte soli i zoltko jajka. Szybko zagniesc ciasto. Zawinac w folie przezroczysta i wlozyc do lodowki na 1 godz.

Schlodzone ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda czesc rozwalkowac (najlepiej zrobic to pomiedzy dwoma arkuszami folii przezroczytej), wylepic ciastem foremki do tarteletek (o srednicy 10 cm), nakluc ciasto widelcem i wstawic do lodowki na 15 min. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 200°C. Wyjac tarteletki z lodowki, na wierzchu kazdej ulozyc papier do pieczenia, obciazyc fasola. Wstawic do piekarnika i piec (na srednim poziomie) przez 15 min. Nastepnie foremki wyjac, usunac fasole i papier. Ciasto posmarowac rozmaconym bialkiem jajka, ponownie wstawic foremki do piekarnika. Piec kolejne 5 min. wyjac, wystudzic.

Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do miski. Smietane wlac do rondelka, dodac maslo, zagotowac. Goraca smietane z maslem wlac do czekolady, odstawic na 3 min. Po tym czasie wymieszac mase az powstanie gladki krem. Napelniac tarteletki czekoladowym kremem, wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. (ja wstawilam na cala noc).

Maliny oplukac, osuszyc, wylozyc na stezaly krem. Galaretke malinowa wlozyc do rondelka, dodac 1 lyzke wody, podgrzac. Polac galaretka maliny. Przed podaniem udekorowac listkami miety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation