Kuchnia

Ciacho

Składniki (na 5 porcji):
- Biszkopt czekoladowy
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
-3 lyzki kakao
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Zmienijszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z proszkiem i kakao dosypywać małymi porcjami dalej ubijając (małe obroty). Całość przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec 15 minut w temp. 160ºC, gdy biszkopt znacznie urośnie zwiekszyć temp. do 180ºC i piec jeszcze 20-30 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć i z 50 cm puścić na podłogę (by nie opadł)
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół gorzka z mleczną)
- kilka jeżyn - do przybrania

Mus jeżynowy:
- 2,5 szklanki jeżyn
- 2 łyżki rumu (najlepszy Tuzemak)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny (podkreśli smak)

Jeżyny rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i sok z cytryny; smażyć w garnuszku by nadmiar wody odparował. Pod goniec dodać rum i jeszcze chwilę podgrzewać. Gdy mus będzie gęsty należy go wystudzić.

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i równo rozsmarować (kwadrat 25 cm x 20 cm) na papierze do pieczenia. Chłodzic, aż stężeje. Następnie pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Dłonie przy tym powinny być chłodne, należy również ograniczyć dotykanie czekolady (pomagałam sobie nożem). Ponownie schłodzić (czekolada bardzo szybko się topi i trzeba często wstawiać ją do lodówki).
Z biszkoptu przygotować 5 kwadratów o bokach 5 cm, jeśli biszkopt urósł powyżej 2 cm należy ściąć górę.
Boki kwadratowych biszkoptów smarować musem jeżynowym i przyklejać czekoladowe, kwadratowe ścianki, tak by powstały pudełeczka z biszkoptowym dnem. Do każdego ostrożnie włożyć porcję musu jeżynowego. Szybko wstawić do lodówki i chłodzić ok 20 min.
Ubić śmietanę (nie za długo by nie zrobiło się masło) i nałożyć rękawem cukierniczym do każdego pudełka. Przybrać na wierzchu jeżynami.

(Czekoladowe Puzderka przechowujemy w lodówce. Najlepiej napełnić i przybrać tuż przed podaniem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation