Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek



Masa serowa:

800 g twarogu
70 g miękkiego masła
pół szklanki drobnego cukru
2 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej



Piana:

5 białek (pozostałość z robienia ciasta)
pół szklanki drobnego cukru





Twaróg mielimy 3 razy.

Prostokątną formę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy rękami na małe kawałki.Wlewamy rozmieszane żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części. Większą wylepiamy dno formy a mniejszą wkładamy do foliowej foremki, lekko spłaszczamy i umieszczamy w lodówce.Formę wyłożoną ciastem także odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Następnie wbijamy jajka i nie przerywając miksowania dorzucamy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy masę.

Białka z 5 jajek miksujemy z cukrem na sztywną pianę.

Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Wykładamy na nie masę serowa i pokrywamy ją pianą. Wyrównujemy wierzch i posypujemy startym na tarce pozostałym ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku a następnie odstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation