Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Zupa borowikowa z łazankami


Uwielbiam zupy grzybowe na co dzień i od święta.
W mojej rodzinie jest wielu grzybiarzy więc grzyby suszone zawsze są.
Taka zupa może być świetną alternatywą dla barszczyku z uszkami czy bulionu rybnego podczas wigilii.
W tym przepisie zabieliłam zupę śmietaną, co bardzo podnosi jej walory smakowe, jeśli jednak przestrzegacie zasad ścisłego postu, skorzystajcie z przepisu na wigilijną zupę grzybową – czystą.
A u was jaka zupa na kolacji wigilijnej?

Składniki:
15 dag suszonych borowików (najlepiej samych kapeluszy)
włoszczyzna:
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera i pora,
cebula
liść laurowy
6 szt ziela angielskiego
sól
pieprz

łazanki – tutaj znajdziecie przepis na ten domowy makaron

Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wodą i zostawić do namoczenia na noc.
Włoszczyznę obrać, umyć, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły i ugotować esencjonalny wywar.
Zupę przecedzić i zabielić śmietaną.
Podawać z łazankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation