Kuchnia

Kuchenne rewolucje

JABŁECZNIK NA ZIMNO -

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 12
Składniki

Biszkopt z białek:
3 białka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Jabłkowa:
2 kg jabłek
4 galaretki cytrynowe
2-3 łyżeczki cynamonu
Ponadto
500 ml śmietany 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Inna wersja klasycznej szarlotki, dla łasuchów lubiących wyraźne smaki
Etapy przygotowania

BISZKOPT;
Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na.najmniejszych.obrotach.porcjami.dodawać.do.piany..Gotowe.ciasto.przelać.do.blaszki wyłożonej papierem
do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku.

MASA JABŁKOWA;
Jabłka obrać pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła.
DEKORACJA
W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation