Kuchnia

food, drink and sweet

Gulasz z papryką i ziemniakami

Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że praktycznie gotują się same. Potrzeba tylko co jakiś czas zajrzeć do garnka, przemieszać, coś tam dodać, coś doprawić.

Minimum wysiłku, maksimum przyjemności. Dziś mam dla Was taką szybką, jednogarnkową propozycję. Sycący i aromatyczny gulasz. Skusicie się?

Składniki:
1 kg mięsa
400 g ziemniaków
500 g papryki - czerwonej, zielonej i żółtej
4 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz
olej lub oliwa z oliwek
Do podania
kilka łyżek gęstej śmietany 18%
posiekana natka pietruszki
Przepis
Mięso umyć i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 2 cm. Oprószyć papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż mięso się zarumieni.



Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, chwilę smażyć razem. Wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.

Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę papryki i ziemniaki. Przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, jeśli sos za bardzo odparuje, dolać wodę. Na koniec doprawić solą i ostrą papryką.

Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation