Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka zebra z białek
Wielkanoc | Smakołyki Bereniki

Składniki:
6 białek
100g cukru pudru
100g masła lub margaryny
150g + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wielkanocna babka zebra

Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników
- zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia się składników
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy
- piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation