Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI NA CIASTO

ILOŚĆ: 3 blaszki pierniczków

100 g miodu, płynnego
100 g cukru, zwykły lub trzcinowy
115 g masła
100 ml śmietanki kremówki 30%
500 g mąki tortowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Miód, cukier, masło, cynamon oraz przyprawę do piernika przekładamy do żaroodpornej miseczki (ew. rondelek). Układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody i podgrzewamy składniki do rozpuszczenia. Miseczkę zdejmujemy i zostawiamy, aż masa osiągnie temp. pokojową. Następnie dodajemy śmietankę, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Owijamy je folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Następnego dnia na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie ciasto i wykrawamy foremkami ulubione kształty (pierniczki muszą być cienkie, u mnie miały ok. 3-4 mm). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia.

pierniczki-świąteczne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation