Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makowa Panienka Ciasto
MAKOWA PANIENKA CIASTO

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

8 białek
100 g cukru
4 żółtka
150 g maku
100 g zmielonych migdałów, bez skórki
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego (2×50 g)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
4 żółtka
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g śmietanki kremówki 30%
80 g białej czekolady
DEKORACJA:

migdały, obrane
żurawina suszona lub świeża
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki najlepiej drewnianej dodajemy resztę składników w niedużych porcjach, aby piana z białej jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ciasto możemy upiec raz i po wystudzeniu przekroić jak biszkopt.
300 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami i sokiem z cytryną. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Po zagotowaniu mleka zmniejszamy ogień do minimum i cały czas mieszając wlewamy mieszankę pozostałego mleka. Podwyższamy ogień na średni stopień i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch i dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem budyniowy wykładamy na blat makowy i przykrywamy drugim.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na ciasto, dekorujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation