Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BUCHTY Z POWIDŁAMI

500g mąki pszennej
20g świeżych/10g drożdży suchych
270-300ml mleka
60g masła roztopionego
1jajko
2,5łyżki cukru
1/4łyżeczki soli
skórka z 1cytryny
powidła, 1/2 słoiczka
2łyżki masła roztopionego do posmarowania
cukier puder
Przygotować tortownicę o średnicy 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką cytryny. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny) Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50-55g cz. Z każdej cz zrobić kulkę, rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 25-27min. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation