Kuchnia

Domowe lody i sorbety

Porzeczkowe lody na patyku
Składniki:

1,5 szklanki czarnych porzeczek obranych z gałązek, umytych

3/4 szklanki cukru demerara (lub więcej)

200 ml śmietanki 30%

250 ml jogurtu naturalnego

Porzeczki umieściłam w rondelku, zasypałam cukrem i umieściłam na palniku. Gotowałam do momentu aż cukier całkowicie się rozpuścił, a porzeczki puściły sporo soku. Skosztowałam czy nie potrzeba dosypać cukru (czarna porzeczka jest kwaśna i warto się zastanowić czy wolimy lody bardziej czy mniej słodkie). Następnie owoce przetarłam przez sitko.

W misce wymieszałam śmietankę z jogurtem. Dodałam porzeczkowe puree. Wymieszałam trzepaczką.

Masę nałożyłam do foremek do lodów i powtykałam patyczki. Umieściłam w zamrażalniku na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation