Kuchnia

Domowe lody i sorbety

Wiśniowe lody na patyku
Składniki: (na 10 lodów)

1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

pół szklanki cukru Denerara

200 g śmietanki 30 %

200 g jogurtu naturalnego

Wiśnie umieściłam w rondelku. Wsypałam do nich cukier i postawiłam na palniku. Podgrzewałam do czasu aż cukier się rozpuścił, a owoce puściły sporo soku. Zestawiłam z gazu i zostawiłam do wystygnięcia. Używając blendera zmiksowałam owoce, ale nie na gładkie puree.

Do miski wlałam śmietankę i jogurt. Wymieszałam. Dodałam zmiksowane wiśnie, przemieszałam do połączenia. Powstałą masą napełniłam foremki do lodów. Powtykałam w nie patyczki, a następnie wstawiłam do zamrażalnika. Zostawiłam je na całą noc. Rano były gotowe do jedzenia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation