Kuchnia

Domowe lody i sorbety

Brzoskwiniowo-jogurtowe lody na patyku (marmurkowe)
Składniki: (na 10 lodów)

5 brzoskwiń (o wadze 530 g)

4 łyżki miodu

200 g jogurtu naturalnego gęstego

łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilli

Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 st. C.

Brzoskwinie dokładnie umyłam, wysuszyłam i przekroiłam na połowy wyciągając z nich pestki (no pestki nie chciały wyjść same niestety, musiałam wykroić :)). Poukładałam je w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Skropiłam je połową miodu.

Wstawiłam je do piekarnika i piekłam przez 25 minut, aż zrobiły się miękkie. Wystudziłam. Brzoskwinie umieściłam w kielichu blendera i zmiksowałam na puree z kawałkami owoców (nie na gładko).

W osobnej misce wymieszałam jagurt z pastą waniliową oraz pozostałymi dwoma łyżkami miodu. Następnie wlałam jogurt do musu brzoskwiniowego i rozmieszałam trzepaczką, bardzo delikatnie, tak aby masy nie połączyły się ze sobą do końca. Dzięki temu powstał wzór marmurkowy.

Wypełniłam masą foremki, umieściłam w nich patyczki. Wstawiłam do zamrażalnika na 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation