Kuchnia

mniam

Migdałowa drożdżówka z czekoladą - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia


Składniki
ciasto:

20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru (do drożdży)
50 g mielonych migdałów
250 g mąki
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
75 g cukru
20 ml amaretto (opcjonalnie)

nadzienie:

150 g czekolady (użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

lukier:

szklanka cukru pudru
kilka łyżek ciepłej wody, mleka lub amaretto

Wykonanie

Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na płaski placek.
Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).
Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni i piecz przez około 30-40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto - gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation