Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

PIZZA OPTYMALNA
Spód:
100 g masła
100 g mąki tortowej
100 g żółtek
20 g drożdży
(przepis z „Książki Kucharskiej” dr. Kwaśniewskiego)
Nadzienie:
150 g porów (części białe)
150 g wędzonego boczku
50 g tartego sera
150 g śmietany 30%
100 g jajek
Mąkę i masło, żółtka oraz drożdże posiekać razem. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki, tak by składniki się połączyły. Tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę (przy rantach podnieść do góry na 3 cm). Piec w nagrzanym piekarniku (180OC) na lekko rumiany kolor. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Wyjąć skwarki. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę porę. Na podpieczony spód rozłożyć porę, posypać skwarkami z boczku. Polać śmietaną rozbełtaną z jajkami i posypać startym serem. Posolić i popieprzyć. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.

Skład w 100 g potrawy
Białko 6,8
Tłuszcz 20,0
Węglowodany 3,8
Stosunek B : T : W 1 : 2,9 : 0,6

Pizza z patelni @ RG
„Składniki:

– 50g masła,
– 120g ziemniaków a’la frytki,
– 70g boczku wędzonego,
– 50 g (jedno) jajka,
– 50 g (trzy) żółtek,
– 50g sera żółtego,
– sól, pieprz do smaku

Frytki zostały usmażone na maśle na patelni (mały ogień! – dopisek TS), dodany boczek, trochę podgrzany, wszystko zalane roztrzepanymi jajkami, lekko wstrząśnięte, nie mieszane, na wierzchu ułożony ser żółty i wszystko zapieczone na patelni na małym gazie pod przykrywką. Nie przewracane.

Pychota.”

RG danie policzył. „W całym produkcie: 410 g, 1121 kcal, 42 g Białka, 95,83 g Tłuszczu i 21,63 g Węglowodanów, w sumie może być :) ”

Dodam do powyższego, że B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 .



Pizza z patelni


Prawdopodobnie nie zaszkodzi się smakowitości dania jeśli ziemniaki usmaży się na smalcu (20 g), doda boczek i dopiero potem doda masło (30 g) oraz pozostałe składniki, i na maleńkim ogniu pod przykryciem dosmaży tę „omleto – tortillo – pizzę”. To tak na wypadek, gdyby nie chciało się długo czekać na usmażenie na małym ogniu ziemniaków skoro je można na smalcu smażyć na większym.
„Składniki:

– 50g masła,
– 120g ziemniaków a’la frytki,
– 70g boczku wędzonego,
– 50 g (jedno) jajka,
– 50 g (trzy) żółtek,
– 50g sera żółtego,
– sól, pieprz do smaku

Frytki zostały usmażone na maśle na patelni (mały ogień! – dopisek TS), dodany boczek, trochę podgrzany, wszystko zalane roztrzepanymi jajkami, lekko wstrząśnięte, nie mieszane, na wierzchu ułożony ser żółty i wszystko zapieczone na patelni na małym gazie pod przykrywką. Nie przewracane.

Pychota.”

RG danie policzył. „W całym produkcie: 410 g, 1121 kcal, 42 g Białka, 95,83 g Tłuszczu i 21,63 g Węglowodanów, w sumie może być :) ”

Dodam do powyższego, że B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 .

Prawdopodobnie nie zaszkodzi się smakowitości dania jeśli ziemniaki usmaży się na smalcu (20 g), doda boczek i dopiero potem doda masło (30 g) oraz pozostałe składniki, i na maleńkim ogniu pod przykryciem dosmaży tę „omleto – tortillo – pizzę”. To tak na wypadek, gdyby nie chciało się długo czekać na usmażenie na małym ogniu ziemniaków skoro je można na smalcu smażyć na większym.

.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation