Sport i fitness

#fit

Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką

Kolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem, i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką.


(6 porcji)

1.5 kg filetu łososia ze skórą
750 ml śmietany 18%
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy rosyjskiej
4 łyżki chrzanu tartego
2 pęczki koperku
4 ząbki czosnku
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól morska, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej:
W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki pieczywa pokrojone w kostkę.
Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty.
Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut).
Podawaj na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation