Kuchnia

breakfast

BUŁKI (9 szt)

Składniki:
mąka pszenna 500 g
masło 1 łyżeczka
woda 270 ml ciepła (45 stopni !)
drożdże świeże 25 g (instant 7g)
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki

Wykonanie:
1. Przygotować rozczyn z drożdży (drożdze +2 łyzki mąki, cukier, odrobina letniej wody - 15 min pod przykryciem). Mąkę pszenną zwykłą 450 przesiać do miski + rozpuszczone masło + stopniowo wodę. Ciasto ugnieść na jednolitą gładką masę (wyrabiać 10-15 min) pozostawić do wyrośnięcia, podwojenia swojej objętości.
2. Wyrobić ciasto po raz drugi ok. 5 min.
Podzielić ciasto na 9 części. Uformować z kulek bułki i odstawić na ok 40 min na blaszce wyłożonej papierem.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, bułki pieczemy ok. 25 min BEZ TERMOOBIEGU.
Bułki podczas pieczenia stracą swoją objętość o 10%

[w:] http://www.doradcasmaku.pl/przepis/331619/duze-bulki-zwykle.html

Komentarze

Monic 7 lat temu
2 łyżeczki suchych drożdży =7g suchych a tj = 25 g świeżych drożdzy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation