Kuchnia

Moja kuchnia

Sernik kajmakowy
Spód:
150 g ciasteczek digestive
50 g masła

Sernik:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
600 g twarogu 3x zmielonego
250 g mascarpone
4 jajka
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g kajmaku z puszki (u mnie orzechowy)

Dodatkowo:
1/3 szkl prażonych płatków migdałów

Spód: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki.

Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 sera dodać 200 g masy kajmakowej, zmiksować. Sernik kajmakowy wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni. Po 30 minutach sernik wyjąć i ostrożnie wyłożyć jasną masę serową, wyrównać wierzch. nadal piec w 150 st przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce.

Na drugi dzień sernik przełożyć na talerz, posmarować resztą kajmaku i posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation