Kuchnia

pysznosci

Ciasto śnieżny puch

Składniki:
ok 200 g herbatników kakaowych
500 g sera z wiaderka
2 śnieżki w proszku
1 szkl mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
Posypka kokosowa:
6 łyżek wiórków kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Posypka kokosowa:
Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation