Kuchnia

pysznosci

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

– jajka – 5 szt
– cukier – 3/4 szklanki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– mąka pszenna – 4 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka

MASA:

– masło – 100 g
– kisiel cytrynowy – 2 op
– galaretka agrestowa – 1 op

PIANKA:

– śmietana 36% – 100 g
– galaretka agrestowa – 2 op

DODATKOWO:

– kiwi – 8 szt



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.

Wlewamy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę ( 22×28) i pieczemy ok. 25 minut / 180C.

MASA:

Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody, do gorącego wsypujemy galaretkę, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Studzimy.

PIANKA:

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy maksymalnie..

Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.

Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż, jedną cześć smarujemy masą, układamy plasterki kiwi, przykrywamy drugim ciastem i zalewamy pianką śmietanowo – agrestową.

Dekorujemy plasterkami kiwi, wkładamy do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation