Kuchnia

pysznosci

Ciasto chrupiąca brzoskwinka
Składniki:

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

140g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao

szczypta soli

olej

Warstwa śmietanowo- brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń

2 łyżki cukru pudru

2 galaretki brzoskwiniowe

400ml wrzątku

500ml śmietany 36%

Dodatkowo:

400g masy krówkowej - kajmak

150g łuskanego słonecznika

Wykonanie:

1. Biszkopt

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.

2. Warstwa śmietanowo- brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać.

3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.

4. Składanie ciasta:

Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, wylać warstwę śmietanowo-brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation