Kuchnia

pysznosci

ciasto kawowo-pomarańczowe

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody
na krem kawowy:
500 ml mleka
łyżka suchej kawy mielonej
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g masła
na krem śmietankowy:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
4 łyżki dżemu pomarańczowego
1 szklanka wystudzonej kawy
2 kieliszki wódki
20 sztuk herbatników kakaowych
łyżka kakao

Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Przygotować krem kawowy: budyń, mąkę i cukier rozmieszać w połowie mleka. Do pozostałego mleka wsypać kawę i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Mało rozetrzeć i ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Dolny blat biszkopta ułożyć w blaszce wyścielonej wysoko papierem. Kawę wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem pomarańczowym a na nim rozłożyć krem kawowy. Herbatniki moczyć w kawie z wódką i układać na kremie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i połączyć z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z kremem śmietanowym. Na herbatnikach rozsmarować 3/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go kawą z wódką. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation