Kuchnia

Pieczywo

250 g mąki pszennej
8 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
około 15 dużych listków bazylii
4-5 suszonych pomidorów z zalewy
łyżka oliwy z zalewy z pomidorami
150 ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru



Mąkę mieszamy z solą i drobno posiekanymi listkami bazylii. Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, drobno posiekane pomidory i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do naoliwionej lekko miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie z ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Chleb oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem. Pieczemy 25-30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce.


Z podanego przepisu wychodzi jeden mały podłużny bochenek. Jeśli ma go konsumować większa ilość osób, dobrze od razu podwoić proporcje pieczywa (wówczas należy go piec dłużej o 5-10 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation