Kuchnia

Pieczywo

Łatwy i szybki do zrobienia chleb z dodatkiem jajek, sera, boczku, szynki i oliwek. Bez wyrabiania, bez drożdży, nie potrzebuje wyrastać. Chlebek wychodzi bardzo bogaty i syty, idealny na weekendowe śniadanie. Jest wspaniały na ciepło do porannej herbaty, przypomina w smaku omleta z boczkiem;) Jest mięciutki z chrupiącą skórką. Na następny dzień można podać na zimno do sałatki lub wziąć do pracy.


1 godz 20 minut


Potrzebujesz

150 ml białego wina
100 ml oliwy z oliwek
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cebula
100 g szynki
100 g boczku
100 g tartego żółtego sera, typu emmentaler
garstka czarnych oliwek bez pestek
garstka posiekanej natki pietruszki
sól
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki


Przygotowanie

Oliwki posiekać. Boczek i szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, zeszklić cebulę, dodać boczek i szynkę. Zrumienić i wyłączyć palnik.


Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować prostokątną foremkę masłem i oprószyć mąką. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać olej i wino, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać oliwki, upieczony boczek z szynką, pietruszkę i tarty ser. Doprawić solą i wymieszać. Przelać do formy i wsunąć na 1 godzinę do piekarnika.



Wyjąć z piekarnika, odczekać 20 minut i wyjąć z formy. Pokroić grube kromki i podać na ciepło lub odczekać aż chleb całkiem wystygnie.
Smacznego.
http://www.studiokuchnia.pl/2014/08/sniadaniowy-chleb-z-boczkiem-i-serem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation