Kuchnia

Pieczywo

CHLEB PSZENNY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

Chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania, przygotowuje się go wieczorem a rano piecze. To przepis na chleb 'garnkowy', jednak można upiec go także w foremce. Bardzo smaczny, delikatnie słodki, świeży przez kilka dni (o ile się uchowa:))
Polecam!

* 600g mąki pszennej chlebowej
* 525g wody
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 10g świeżych drożdży
* 1 i 3/4 łyżeczki soli
* 50g orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
* 120g żurawiny suszonej

Wieczorem:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dobrze wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać. Miskę przykryć szczelnie (np folią spożywczą) i pozostawić na blacie kuchennym przez noc.

Rano:
Przełożyć ciasto na omączony blat i lekko złożyć, zawijając boki do środka - jak kopertę formując okrągły bochenek. Odwrócić do góry 'nogami', oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem, nastawiając temp 220stC.
Po ok 1 godz wyjąć ostrożnie garnek, umieścić w nim wyrośnięty chleb - posługując się szeroką skrobką lub łopatką. Przykryć i wsunąć do pieca na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez kolejne 30 minut, do zrumienienia. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Pieczenie w keksówce:
Rano, po wyłożeniu ciasta chlebowego na omączony blat, złożeniu (nie wyrabiać!) - w tym wypadku uformować podłużny bochenek - przełożyć go do natłuszczonej i wysypanej otrębami (sezamem, słonecznikiem, lub grubą mąką-semolina, krupczatka) podłużnej foremki o wym. 15x28cm. Można upiec w dwóch mniejszych foremkach, wtedy podzielić ciasto na pół i uformować dwa podłużne chlebki. Oprószyć z wierzchu mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200stC. Po wyrośnięciu (o ok 50-70%) wstawić do spryskanego wodą pieca. Piec ok 50-60 minut, do mocnego wypieczenia skórki. Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/11/jesienny-chleb-z-zurawina-i-orzechami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation