Kuchnia

Pieczywo

1100 ml mąki pszennej
4 – 5 ml mąki durum
400 ml pszennego zakwasu
500 ml wody
15 g drożdży
100 g marynowanego cheddara, daktyli i chili
2 łyżki oliwy z marynaty bez ziaren pieprzu
1 łyżka soli
Wykonanie:

Z podanych składników oprócz marynowanych delikatesów i soli zagnieć ciasto. Jak korzystam z pomocy asystenta kuchennego. Zagniataj przez 10 minut po czym dodaj sól i dalej zagniataj przez około 10 minut. Zrób test na gluten, rozciągając kawałek ciasta między palcami. Jeśli ciasto się nie rwie jest już dobrze zagniecione. Dodaj teraz marynowany ser z resztą składników i zagnieć tylko do połączenia.
Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż chleb kilka razy i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
Blachę przykryj pergaminem i wyłóż ciasto. Uformuj prostokąt, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Zdejmij folię, zrób prostokątne nacięcia i piecz chleb najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation