Kuchnia

mięsne

Bamboszki kurczakowe - Proste i Smaczne

Rewelacyjne kotleciki z kawałkami soczystej piersi drobiowej. Miękkie, rozpływające sie w ustach. Pyszne! Można je podać na przekąskę albo na obiad, np. z ziemniakami i surówkami - doskonale pasuje tu surówka z kapusty pekińskiej, marchewka z przeróżnymi dodatkami, sałaty i buraczki
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
lub 50 dag filetów z piersi indyka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu (super jest domowy)
3 łyżki startego żółtego sera
garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, tymianek, natka pietruszki)
sól, pieprz
plasterek cytryny
tłuszcz do smażenia
Filety pokroić w drobną kostkę ( ale nie w taka drobniutką!) i posypać solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z pozostałymi składnikami (mąki, majonezu i sera daję kopiaste łyżki!), dobrze doprawić. Łyżką kłaść niewielkie porcje na rozgrzany tłuszcz, formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Najlepsze są niezbyt przyrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation