Kuchnia

mięsne

Roladki z piersi kurczaka i boczku z sosem kurkowym
sos z kurek:

300 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu
250 ml śmietany 30 %
2 łyżki masła
1/2 pęczku świeżego koperku
sól
świeżo zmielony pieprz

Kurki czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą.Większe grzyby dzielimy na 2-3 części. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, a po chwili kurki. Dusimy razem przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie podlewamy całość bulionem i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy na koniec posiekany koperek i odstawiamy na bok.

roladki:

2 pojedyncze piersi kurczaka lub jedna podwójna
12-14 plastrów wędzonego boczku
2-3 łyżki masła klarowanego
ew. pikantna musztarda
sól
pieprz

Piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 4 cm słupki. Pokrojone kawałki nacieramy solą i pieprzem, ewentualnie smarujemy musztardą, a następnie zawijamy w plaster boczku (można spiąć wykałaczką). Na patelni topimy masło i na mocno rozgrzanym smażymy roladki, po ok. 3 minuty z każdej strony, aż boczek ładnie się zarumieni. Jeśli pozostałe dodatki mamy gotowe, możemy od razu podawać. Jeśli musimy jeszcze coś przygotować, przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 140 st
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation