Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy cz.5

Kruchy placek z orzechami i bezową pianką Składniki:

3 szklanki mąki pszennej tortowej
6 jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, zimnego
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
1 słoiczek dżemu, najlepiej kwaskowego, np. z czarnej porzeczki ( u mnie domowej roboty dżem wiśniowy )

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy sypkie składniki i masło zaczną się ze sobą łączyć dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny, lub do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Jasną, największą część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy, wyrównać i lekko uklepać. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na dżem zetrzeć ciemną część ciasta, posypać równomiernie posiekanymi orzechami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać pozostały cukier - 1 szklanka - łyżka po łyżce, cały czas miksując. Powinna powstać gęsta i lśniąca piana. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i zmiksować.

Ubite białka wyłożyć na warstwie orzechów, delikatnie wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą, jasną część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Aby piana nie opadła, ciasto warto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.Kobieceinspiracje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation