Kuchnia

ciasta

Delicja serowo-jabłkowa
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru pudru,
4 żółtka,
250g masła lub margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.



Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.


Masa jabłkowa:
3/4 kg jabłek,
3/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki wody,
1/2 łyżki żelatyny.


Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia.


Masa serowa:
1/2 kg półtłustego twarogu,
4 jajka,
100 g masła lub margaryny,
150g cukru pudru,
4 łyżki mleka,
budyń waniliowy.


Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.


Pianka:
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
galaretka truskawkowa,
starta czekolada do dekoracji.


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation