Kuchnia

ciasta

Tort jagodowo-czekoladowo-śmietankowy

Składniki:

2 duże biszkopty
1,5 l śmietany kremówki 36%
7 śmietan-fix- ów
12 łyżeczek cukru pudru
100 g czekolady deserowej
0,25 ml jagód w cukrze - ze słoika
250 ml płynu do nasączenia, w mnie : pół na pół likier kokosowy i woda z cytryną
100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
biszkopty przecinamy na pół, potrzebujemy 4 blaty
czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej
schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie miksera i chwilę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix, dzielimy na 3 części - białej ma być najwięcej, albo tej, którą akurat chcemy mieć posmarowany tort z boku i na wierzchu
do 1 części dodajemy już schłodzoną czekoladę i delikatnie miksujemy do połączenia się
do 2 części dodajemy jagody i też pomalutku miksujemy aż do uzyskania jednolitego koloru
kładziemy już na docelowy talerz lub paterę 1 blat biszkoptu i nasączamy, posypujemy cieniutką warstwą śmietan-fixu i wykładamy warstwę czekoladową
przykrywamy 2 blat biszkoptu, nasączamy, posypujemy cieniutką warstwą śmietan-fixu i kładziemy warstwę jagodową ( zostawiłam sobie troszk do dekorowania)
kolejny 3 blat biszkoptu, nasączamy, posypujemy śmietan-fixem i kładziemy warstwę śmietankową
ostatni blat biszkoptu ląduje na nasyzm już prawie torcie, nasączmy go resztą płynu, posypujemy śmietan-fixem i równo smarujemy wierzch i boki naszego tortu
mleczną czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i obsypujemy boki, z wierzchu dekorujemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation