Kuchnia

smakolyki

Sernik z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą

składniki na spód:

2 jajka
25g cukru z prawdziwą wanilią
90g białej czekolady
45g masła
20g mąki
składniki na warstwę czekoladową:

450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
125g sera mascarpone
100g gęstej śmietany 22%
75ml śmietanki kremowej 30%
190g białej czekolady, roztopionej
200g mleka słodzonego skondensowanego
2 jajka
składniki na warstwę porzeczkową:

450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
125g sera mascarpone
100g gęstej śmietany 22%
300g mleka słodzonego skondensowanego
2 jajka
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
350g czarnej porzeczki
oraz:

30g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Przygotować spód sernika: jajka ubić z cukrem na jasny, gęsty krem. Czekoladę roztopić z masłem. Mąkę przesiać. Do ubitych jaj wlać czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozsmarować cienką warstwą w foremce i piec ok. 6-8 minut do lekkiego zarumienienia się i suchego patyczka.

Przygotować warstwę porzeczkową. Porzeczki zmiksować w blenderze z mlekiem skondensowanym i przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru skórek i pesteczek. Zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietanę i przetarte porzeczki. Następnie dodawać po jednym jajku, a na koniec proszek budyniowy. Zmiksować na gładki krem. Odstawić.

Przygotować warstwę czekoladową. Zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietany i roztopioną czekoladą. Następnie dodawać po jednym jajku. Zmiksować na gładki krem.

Na ostudzony spód przelać warstwę czekoladową sernika, wyrównać i ostrożnie przełożyć część porzeczkową. Piec 15 minut w 175st.C a następnie 35-40 minut w 130st.C aż cały sernik się zetnie. Po ostudzeniu schować na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation