Kuchnia

Fit

Sernik bez sera - Dukan

Niezwykle puszysty sernik piankowy, delikatny, sernikowy, choć nie zawiera twarogu
Idealna alternatywa zbitego sernika, bo ten jest bardziej lekki A co najważniejsze jest tańszy
Nie jest spalony z wierzchu, idealny dla słabo pieczących od spodu piekarników
CIASTO (można bez ciasta):
6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
aromat maślany i waniliowy
słodzik (dałam 8 tabletek rozkruszonych)
3 łyżki serka homo
6 łyżek mleka w płynie
Piekarnik ustawić na 175-180* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać łyżką. Piec 10 minut, na to wylać masę sernikową.
MASA sernikowa:
2 jogurty (2x400g)
4-5 białek (miałam 5 białek i tyle dałam, ale można dać pewnie 4)
słodzik (dałam 18-20tabletek rozkruszonych i był dla mnie za słodki, ale jak juz pisałam wiele razy lubię średnio słodkie)
aromat "do sernika" (gellwe)
2 budynie waniliowe (2x40g = 4 czubate łyżki)
polewa lub lukier (u mnie tradycyjnie czekoladowo-cytrynowa)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodać słodzik, aromat i budynie. Miksować dalej aż się wszystko ładnie zmiesza. Na koniec wlać jogurty, zmiksować nie długo!
Wlać wszystko na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę)
Piec 40minut w 175-180* Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku i stężenia (na 2-3 godziny od ostygnięcia)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation