Kuchnia

słodkości

♠♠Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym♠♠

SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ

2 BISZKOPTY:
-6 jajek
-1 szkl cukru
-1,5 szkl mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół tabliczki białej czekolady

MASA:

-4 żółtka
-4 szkl mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
-3 łyżki soku z cytryny
-300g masła lub margaryny

RYŻ:
-100g ryżu preparowanego
-1 puszka masy kajmakowej około 300-400g

PONCZ (OPCJONALNIE)
-biszkopty można naponczować, jednak nie jest to konieczne

-trochę soku z cytryny
-trochę przegotowanej wody
-łyżka wódki
-łyżka cukru

DODATKOWO
-około 150g orzeszków ziemnych solonych


BISZKOPTY

*składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
*biszkopty wychodzą dość cienkie :-)

MASA:
3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy. Następnie masło lub margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
Masa ma być gładka i kremowa.

RYŻ:
Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
Teraz przechodzimy do składania ciasta

Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi I gotowe :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation