Kuchnia

mięsne

Maślany kurczak z suszonymi pomidorami. Prosty przepis na wspaniałe danie — Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Składniki: 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi z kurczaka, mąka pszenna, pół kostki masła, mała cebula, około 10 suszonych pomidorów, sól, pieprz.

Zrób tak: mięso lekko rozbij tłuczkiem (jeśli użyjesz piersi, najlepiej przeciąć je wzdłuż na dwa płaskie kawałki), dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej połowę masła, bitki smaż z obu stron na złoty kolor. Kontroluj ogień, aby masło się nie przypaliło. Gotowe kotlety zdejmij z patelni i odłóż. Dodaj pozostałą część masła, drobniutko poszatkowaną cebulę i pokrojone pomidory (najlepiej użyć pomidorów w oleju, jeśli masz pomidory bez zalewy, należy je namoczyć w ciepłej wodzie przez około godzinę), wszystko przesmaż, wlej pół szklanki wody i zagotuj. Sos powinien nabrać lekko kremowej konsystencji z mąki, która przeniknęła do masła podczas smażenia. Na patelnię ponownie połóż bitki, obróć, aby pokryły się sosem, trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę i od razu podawaj. Na koniec można też dodać świeżą natkę.

Rada: tak przyrządzonego kurczaka można jeść z różnymi dodatkami, nam jednak najbardziej smakuje po prostu z bagietką, którą można do sucha wytrzeć pyszny maślany sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation