Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Design

CIASTA

CHRUPIĄCE PODUSZECZKI

SKŁADNIKI:

400g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ szklanki cukru (50g),
30g masła,
Szczypta soli,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
20ml wódki,
Tłuszcz do głębokiego smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy stopniowo mleko i wódkę i dalej siekamy. Kolejno dodajemy jajka. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto.

Rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2mm. Następnie kroimy je w kwadraciki 3x3cm.

Kwadraciki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo kwadraciki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Kwadraciki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation