Kuchnia

Serniki, serniczki

Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia

spód
90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)
20g czekolady deserowej
30-40g masła
masy truskawkowa i czekoladowa
700g twarogu sernikowego
250g truskawek
100g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)
dekoracja
100g truskawek
kilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka

Wykonanie:
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku
- masę herbatnikową przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepić nią dno, dociskając łyżeczką, wyrównać i schłodzić
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem do konsystencji musu
- mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- twaróg przełożyć do miski, zmiksować
- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając
- masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową podzielić na dwie części
- do jednej części dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, wymieszać do połączenia się składników
- do drugiej części dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), wymieszać do uzyskania jednolitej barwy
- bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, ubijać do momentu uzyskania bitej śmietany (lub zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, opcjonalnie można dodać jedną łyżkę cukru pudru), przełożyć do masy czekoladowej, wymieszać
- masę truskawkową przelać na spód z herbatników, schłodzić około 1,5 godziny
- masę czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby wierzch się nie ściął)
- na lekko stężałą masę truskawkową delikatnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać
- całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc
- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy
- oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku
- czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca
- ostygniętą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki
- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation