Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Serniki, serniczki

Sernik pierniczkowy last minute Składniki na spód:

160 g ciastek korzennych
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
500 g serka ricotta
2 duże jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
aromat lub ekstrakt rumowy, do smaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać polewę śmietankową, równo rozprowadzić. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 12 minut. Wyjąć, w jeszcze ciepłą polewę powkładać pierniczki czekoladowe, wokół brzegów sernika. Kilka pierniczków pokruszyć po wierzchu. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu rumowego

Wszystkie składniki wymieszać.

Ponadto:

pierniczki czekoladowe z nadzieniem
pół łyżki kakao wymieszane z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation