Kuchnia

Ciastka, mufiny

Serniczki z truskawkami - składniki:
/na 12 sztuk/
100 g ciasteczek digestive lub pepparkakor*
80 g masła
450 g sera mielonego (z wiaderka)
200 g śmietany 12%
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (można zastąpić ziarnkami z 1 laski wanilii)
2 jajka
2 żółtka
skórka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
12 dużych truskawek
6 łyżeczek konfitury truskawkowej lub z owoców leśnych
12 papilotek

* Jeśli użyjecie ciasteczek bezglutenowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub M&S), to serniczki będą pozbawione glutenu.



Serniczki z truskawkami - przygotowanie:

Na początku przygotowujemy spód.
W tym celu rozpuszczamy w małym garnuszku masło.
Ciasteczka rozgniatamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z masłem. Powstanie bardzo mokry piasek.



Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Równomiernie rozkładamy ciasto. Dociskamy łyżką. Wkładamy do nagrzanego do 130 stopni C (z termoobiegiem) lub 150 stopni C (bez tej funkcji) piekarnika na 10 minut.



W między czasie w mikserze lub dużej misce mieszamy ser (450 g), śmietanę 12% (200 g), pastę z ziarenek wanilii (1 łyżeczka), skórkę i sok z połowy cytryny, 2 jajka i 2 żółtka.



Następnie, ciągle mieszając, dodajemy przesiany cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.



Gotową masą napełniamy po samą górę papilotki. Wkładamy na kolejne 30 minut do piekarnika nie zmieniając temperatury.


Po tym czasie wyłączamy piec i pozwalamy serniczkom w nim ostygnąć przez około godzinę. Następnie uchylamy piec i czekamy aż temperatura się wyrówna.


Serniczki z truskawkami - podanie:

Kiedy serowe babeczki już ostygną wykładamy na nie po pół łyżeczki konfitury. Każdy serniczek dekorujemy także połówką truskawki lub całą. Najlepiej smakują schłodzone, podane prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation