Kuchnia

keto

Keto slow tiramisu ☕️

Biszkopt (mała forma ok.16 cm), wszystkie składniki w temp. pokojowej (ważne!):
3 jajka
40g roztopionego oleju kokosowego
25g mąki kokosowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki alkoholu (np. rum, ewentualnie mocna kawa lub herbata) + 4 łyżki wody (ewentualnie kawa lub herbata)
opcjonalnie: 2 łyżki erytrol/ ksylitol/stewia

Tiramisu krem: (wszystkie składniki w temp. pokojowej):
1 opakowanie mascarpone 500 g
4 żółtka jajka
4 białka
olejek migdałowy (ilość wg uznania)
rum (wg uznania)
stewia (ile kto lubi i potrzebuje)
50 ml espresso
2 łyżki żelatyny instant, jeśli chcemy żeby masa była sztywna

1 łyż. kakao do posypania

Biszkopt:
Najważniejsze żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki mieszamy razem, ja użyłam do tego NutriBullet, czyli można wszystko zmiksować jak na koktajl, albo razem zmiksować przy pomocy miksera. Przelać masę do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika (15 min.) na 180°C na ok. 20-25 min. Ważne żeby nie przesuszyć zbytnio biszkoptu, ma pozostać wilgotny.

Krem:
Jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową to oddzielić żółtka od jajek Zaparzyć kawę i ostudzić.
Żółtka ubić ze stewią w kąpieli wodnej (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą) na puszysty i jasny krem (ok. 4 minut) - a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.
Żółtka przełożyć do miksera i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie stopniowo dodwać rum cały czas ubijając. Teraz dodawać porcjami (po 3 łyżki) mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

Naczynie wyłożyć przekrojony na pół biszkoptem, napączować go espresso a następnie nałożyć pierwszą warstwę kremu. Przykryć drugim biszkoptem, posypać kakao i przełożyć drugą warstwę kremu.. Posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

Makroskładniki
1 kawałek/ przy podzieleniu na 8 (150 g):
435 kcal
Białko: 12,8 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 3,7 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation