Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

mniam mniam

Torcik z jesiennych poziomek
Przepis dla 4 osób

biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem z poziomek:
300 g śmietany 36 proc.
50 g cukru
150 g świeżych lub mrożonych poziomek
1 łyżeczka żelatyny
1 opakowanie galaretki truskawkowej


Przygotuj ciasto: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia . W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Wyjmij i ostudź.
Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm.
Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej).
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj dobrze rozgniecione poziomki (kilka zostaw do dekoracji) i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie wymieszaj. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i obsyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wstaw do lodówki, aby trochę stężała, ale nie do końca. Schłodzony deser wyjmij z foremek, oblej tężejącą galaretką truskawkową, udekoruj poziomką i odstaw do lodówki do momentu, aż galaretka całkowicie stężeje. Czynność z galaretką możesz powtarzać, nakładając kolejne warstwy, aż otrzymasz idealnie gładką powierzchnię. Udekoruj deser pozostałymi poziomkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation