Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

NA SŁoDKO

SKŁADNIKI:
1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)
5 jajek
1 żółtko
0,7 kg szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 szklanka śmietany kremówki 36 %

DODATKOWO:
200 gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
250 g borówek amerykańskich

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wyłóż folią aluminiową. Teraz obłóż dokładnie folią formę z zewnątrz, powtarzając tę czynność kilka razy. Delikatnie, ale dokładnie dociśnij ją do formy, żeby woda z kąpieli wodnej się w późniejszym czasie do niej nie przedostała.
W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.
Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.

Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.
Po tym czasie uchyl drzwiczki, wysuń sernik i rozsmaruj na nim śmietanową polewę oraz posyp borówkami. Piecz jeszcze jakieś 7-10 minut.
Wyłącz piekarnik, wysuń sernik i przy uchylonych drzwiczkach studź go tak przez 1-2 h. Po tym czasie wyjmij sernik, zdejmij z tortownicy folię, w którą był owinięty, wytrzyj z nadmiaru wody i wsadź do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na cała noc. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation