Design

Design

Mocno orzechowe ciasto.

ciasto:
7 białek
7 dag cukru
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka:
7 żółtek
12 dag cukru
350 ml śmietany 30%
10 gram żelatyny + 20 ml wody
dodatkowo:
15 dag czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30 %
25 dag orzechów włoskich
wykonanie:
25 dag orzechów wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm), piekarnik nagrzewamy do 170 st i zapiekamy orzechy przez 10 minut, następnie wylewamy na nie ciasto i pieczemy kolejne 20 minut w temp. 160 st.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier, kiedy białka są szklistą bezą dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, delikatnie mieszamy.

Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy ( dobrze jest na tym etapie nasączyć je naparem z kawy), ciasto odwracamy do góry orzechami i ponownie umieszczamy w formie.

100 ml śmietanki podgrzewamy i gorącą zalewamy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Pianka:
Żółtka ( jajka przed rozbiciem wyparzyć) wymieszać z cukrem, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i ubić, następnie wystudzić.
Żelatynę zalać wodą i po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić ( nie gotować)
Śmietankę ubić i połączyć z przestudzoną masą jajeczną na koniec dolać żelatynę.

Piankę wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia, przed podaniem posypać orzechami lub jak u mnie wiórkami z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation