Design

Design

Tort kawowy. Biszkopt z kremem
składniki ( na biszkopt 21 cm) :
składniki na biszkopt muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę. Przed pieczeniem można przeczytać artykuł o tym co zrobić by biszkopt wyrósł i nie opadł . To bardzo łatwe.

- 6 dużych jajek
- nieco więcej niż pół szklanki cukru (ok. 120g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- łyżka zmielonej, naturalnej kawy

na krem:
- 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 - 36 %
- 200 ml sera mascarpone
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- trzy łyżki cukru

do nasączenia:
ok. 0,7 1 przegotowanej wody z trzema czubatymi łyżkami cukru, sokiem z jednej cytryny i ewentualnie kieliszkiem spirytusu lub ulubionego likieru ( u mnie - zazwyczaj wiśniówka lub amaretto)

ew. wiśnie z konfitury lub kilka łyżek ulubionego dżemu

polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru

ew. kolorowa posypka, czekoladki z likierem lub orzechy czy ziarenka kawy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy pokryć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka wybić do dużej miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, piana stanie się lśniąca. Odłożyć mikser i przy pomocy szerokiej łyżki czy szpatułki, wolno i delikatnie wmieszać po jednym żółtku. Następnie porcjami, przez sito, wsiewać w masę zmieszane- mąkę, kakao i kawę. Trzeba wsypywać je na kilka porcji, nie na raz. Wmieszać delikatnie jedną, potem następne, uważając by piana zbytnio nie opadła. Masę przelać do tortownicy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z biszkoptu powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości ok. 60 cm. na podłogę (by biszkopt wyrzucił z siebie parę wodną zanim się skropli i spowoduje zapadnięcie się ciasta). Wstawić ponownie do wyłączonego, lekko uchylonego piekarnika i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić zaczynając od góry, na cztery możliwie równe krążki.

Składniki ponczu zmieszać, ostudzić. Kawę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości wody ( ok. 2 łyżki).

Schłodzoną śmietanę ubić. Kiedy będzie sztywna dodać cukier, na końcu wmiksować również ser mascarpone. Krem podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Do większej wlać ostudzony napar z kawy, wymieszać.

Na talerzu lub paterze ułożyć skórką do dołu wierzchni krążek ciasta. Zapiąć na nim obręcz tortownicy w której piekł się biszkopt, składanie ciasta będzie łatwiejsze, tort równiejszy. Nasączyć przy pomocy łyżki lub pędzelka 1/4 ponczu (mocniej przy krawędziach). Wyłożyć na tę warstwę wiśnie lub dżem. Posmarować połową masy z kawą. Przykryć następnym krążkiem, nasączyć. Posmarować jasną masą. Przykryć krążkiem, nasączyć, wyłożyć kawowy krem, następny krążek, najlepiej spód biszkopta skórką do góry. Nasączyć. Rozpiąć i zdjąć delikatnie obręcz tortownicy. Obsypać posypką miejsca w których widać krem.

Składniki polewy rozpuścić mieszając w rondelku nad gotującą się wodą. Wylać na środek ciasta, rozprowadzić możliwie równo przy pomocy szerokiego noża. Udekorować czekoladkami z likierem, orzechami itp.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/tort-kawowy-biszkopt-z-kremem.html#sthash.hq54uzB4.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation