Kuchnia

słodkości

Ciasto Jamajka


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki naturalnego kakao
1 łyżka oleju
Krem śmietanowy:
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
300 g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Banany w galaretce:
1 kg dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów
sok z połowy cytryny do skropienia owoców
3 opakowania cytrynowej galaretki
4 szklanki wrzątku
Poncz:
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
8 łyżek przegotowanej zimnej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (może być też brzoskwiniowy lub wiśniowy)
starta czekolada do posypania wierzchu



1. Biszkopt kakaowy: Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masę wylewam do przygotowanej formy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 25 - 30 minut i piekę do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

3. Galaretki rozpuszczam w 4 szklankach wrzątku, pozostawiam do ostudzenia.


4. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Na koniec delikatnie łączę z serkiem. Wlewam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszam.


5. Poncz: Wodę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiam na bok.


6. Biszkopt przekrawam na pół. Jedną połowę smaruję dżemem z czarnej porzeczki.

7. Kiedy galaretka zacznie tężeć, obieram banany. Każdego przekrawam wzdłuż na pół i dokładnie smaruję sokiem z cytryny (aby owoce nie ściemniały) i układam na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wykładam mocno tężejącą galaretkę, rozprowadzam równomiernie i chowam do lodówki.

8. Na stężoną galaretkę wykładam krem (odkładam 4 spore łyżki masy na posmarowanie wierzchu) i wyrównuję łyżką. Przykrywam drugim blatem ciasta i nasączam ponczem. Następnie smarowuję odłożonym kremem i posypuję startą czekoladą. Ciasto wkładam do lodówki.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation