Kuchnia

Na stòł

CHLEB POMIDOROWO-CZOSNKOWY

150 g mąki pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej
łyżeczka soli
3 g drożdży
łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody

3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 czubate łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku


Mąki przesiać razem z solą do miski i odstawić. Z 3 łyżek ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić do czasu aż zacznie bąbelkować. Następnie wlać do miski z mąkami, dodać oliwę oraz ciepła wodę. Wyrabiać ciasto, około 10 minut aż stanie się elastyczne. Umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Gdy ciasto wyrośnie należy rozwałkować je dość cienko. Pociąć na prostokąty około 12 sztuk, które mają mieć wymiar przekroju keksówki. Wycięte kawałki układać jeden na drugim, smarując pastą pomidorowo-czosnkową pomiędzy. Gdy wszystkie będą gotowe ułożyć je w keksówce. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut, po czym umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation