Kuchnia

sobota

SAŁATKA KRÓL IMPREZY


300 g mięsa mielonego z szynki
1 czerwona mała cebula
1,5-2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
mała puszka kukurydzy
mała puszka czerwonej fasoli
100-150 g sera żółtego
3 pomidory
pół główki sałaty lodowej
250-300 g jogurtu typu greckiego
3-4 łyżki majonezu
chipsy tortilla ostre
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej i masło do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż zacznie się rumienić, a woda odparuje. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i przepłukać.
Sałatę cienko poszatkować, posiekać i ułożyć na dnie miseczki. Lekko ubić. Na wierzchu ułożyć warstwowo: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos, ser.
Z chipsów tortilla ułożyć wzdłuż brzegu miski koronę, a resztę pokruszyć i wyłożyć na wierzch sałatki. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation