Kuchnia

Kuchnia Afrykańska

Pilau
Składniki:

2 średnie ziemniaki, obrane, każdy pokrojony na 6 części
1 średni bakłażan, pokrojony na 6 części
200g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
50g zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
4 łyżki masła
2 średnie cebule, pokrojone na plasterki
175ml jogurtu
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego
2 łyżeczki przypraw garam masala 2 łyżeczki nasion czarnego kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
3 owoce czarnego kardamonu
3 laseczki cynamonu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczka laseczek szafranu
300ml mleka
600gryżu basmati
5 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:

Przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy ziemniaki, bakłażan, marchewkę oraz fasolę, ciągle mieszając. Zdejmujemy patelnie i odstawiamy.
Podsmażamy cebulkę, wlewamy jogurt, dodajemy imbir, czosnek, garam masala, 1 łyżeczkę czarnego kmniku, kurkumę, 1 kardamon, 1 laseczkę cynamonu, 1 łyżeczkę soli i sproszkowaną chili. Smażymy 3-5min. ciągle mieszając. Dodajemy podsmażone warzywa i jeszcze smażyć przez 4-5min.
Zagotowujemy mleko z szafranem, ciągle mieszając. W rondlu z wodą podgotowujemy ryż z 1 łyżeczką soli, 2 laseczkami cynamonu, 2 owocami czarnego kardamou oraz łyżeczką nasion czarnego kminku.
Odsączamy ryż, połowę przekładamy do miski, drugą część zostawiamy w rondlu. Do rondla z ryżem wkładamy warzywa. Dolewamy połowę soku z cytryny i mleka z szafranem.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy na gorąco.

https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata,pilau-odswietna-potrawa,10394822,artykul.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation