Kuchnia

Kuchnia Afrykańska

Maharagwe
(kenijska czerwona fasola z pomidorami i mlekiem kokosowym)



4½ szklanki gotowanej czerwonej fasoli lub innej czerwonej fasoli

(350 gramów / 1½ szklanki surowej fasoli, namoczonej i gotowanej do miękkości lub dwóch 540 gramowych puszek fasoli lub trzech 400 gramowych puszek fasoli) * patrz poniżej, w jaki sposób gotować fasolę

2 łyżki oleju (autentyczny olej orzechowy)

2 średnie cebule, posiekane (2-2½ szklanki)

1 jalapeño lub inną ostrą paprykę posiekaną

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka łagodnego curry w proszku

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka soli + więcej do smaku (można potrzebować więcej, jeśli używamy gotowanej fasoli)

1 puszka (400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów (lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów)

1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego premium (nie lekkie)

posiekana kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

gotowany ryż, placki lub chlebek kukurydziany jako dodatek

GOTOWANIE FASOLI:

Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, aby dobrze przykryła całą fasolę. Zostawiamy do namoczenia około 8 godzin.

Po tym czasie odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy wodą ok. 5 cm ponad fasolę.

Gotujemy 1 -2 godziny, aż ziarna będą miękkie.

Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której się gotowała.

Odcedzić i opłukać fasolę, jeśli używa się fasoli w puszkach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAHARAGWE:

Do dużej patelni lub garnka z grubym dnem wlewamy olej.

Dodajemy posiekaną cebulkę i ostrą paprykę i obsmażamy ok. 3 minuty, aż będzie szklista.

Dodajemy czosnek, curry, kumin, kurkumę, kardamon i sól i smażymy przez chwilę.

Dodajemy odsączoną fasolę, pomidory i mleko kokosowe.

Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut aż mleko kokosowe zgęstnieje i smaki się dobrze połączą. Sos powinien lekko przykrywać fasolę. Jeśli płynu jest za mało można dolać odrobinę wody i gotować ok, 2 minut.

Na koniec możemy dodać więcej soli, jeśli to konieczne i ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Podawaj maharagwe na gorąco z gotowanym ryżem, ugali lub z wybranym chlebem (naan, pita, chapati, roti)

https://tvnfabula.pl/aktualnosci,3004,n/grzegorz-zawierucha-gotuje-maharagwe-sprawdz-co-to,327509.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation