Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Sernik dacquoise
SKŁADNIKI
składniki na spód z ciasteczek do sernika dacquoise
200 g herbatników (- użyłam kakaowe i zwykłe)
około 80 g masła (rozpuszczonego)
składniki na warstwę orzechowo-daktylową do sernika
około 65 g prażonych orzechów (posiekanych laskowych Tree Nuts (pół szklanki) )
około 55 g daktyli ((10 sztuk) posiekanych )
2 łyżki masy kajmakowej (lekko czubate)
składniki na sernik
1 kg twarogu (na serniki – dobrego, tłustego )
4 jajka ( rozmiar L)
200 g masy kajmakowej ((około 6 czubatych łyżek) )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder ( do smaku – opcjonalnie )
składniki na wierzch sernika dacquoise
250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
1 łyżka cukru pudru
składniki na karmelizowane orzechy:
około 100 g orzechów laskowych (prażonych Tree Nuts (niecała szklanka) )
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
INSTRUKCJA

Jak zrobić sernik dacquoise z orzechami i daktylami
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
200 g herbatników,około 80 g masła
Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy – ja kładłam „kupki”.
około 65 g prażonych orzechów,około 55 g daktyli,2 łyżki masy kajmakowej
Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu,4 jajka,200 g masy kajmakowej,2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru – wymieszaj łyżką.
Przelej masę to tortownicy.
Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin – albo na całą noc.
Przygotuj karmelizowane orzechy – na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.
około 100 g orzechów laskowych,1 łyżeczka masła,2 łyżki cukru,3 łyżki wody
Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.
250 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru pudru
Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.
PRYWATNE
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Serving: 100g
Kalorie: 287kcal
Weglowodany: 18g
Białko: 8g
Tłuszcz: 21g
SŁOWA KLUCZOWE
sernik z daktylami, sernik z orzechami
Sprawdzony przepis?
Daj znać w komentarzu!
sernik dacquoise z kajmakiem i orzechami
Sernik dakłas (dacquise) – uwagi
Dacquoise to torcik bezowy przekładany kremem śmietankowym z orzechami i daktylami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation